Twee kinderen onder de twee

Gepubliceerd op 27 september 2021 om 21:53

Een deel van mijn ervaringen met twee kindjes onder de twee jaar....

Ik begin met het schrijven van deze blog om 07:21 op zondagmorgen. Ik zit aan de eettafel met Olivia aan kop in haar kinderstoel. Ze heeft een half broodje gekregen met mango-pompoen spread van de Kleine Keuken. Ze eet tegenwoordig amper iets en ook dit keer hoor en zie ik haar miepen vanachter mijn scherm. Ze smijt haar broodje op de eettafel en zegt herhaaldelijk 'mama toetie, mama toetie', ofwel... 'mama koekje'. Welke ze natuurlijk niet krijgt, maar ik kan je vertellen dat toen Logan net geboren was, mijn geduld op was en slaaptekort aanwezig, ik misschien, heel soms, toch een koekje gaf om van het gezeur af te zijn. 

Op de grond in het wipstoeltje zit Logan. Hij speelt met een speelgoedbordje en kopje, welke ik iedere 2 minuten van de grond moet rapen omdat hij hem steeds laat vallen. Hij was 'vroeg' wakker, 06:05. Volgens vele websites is het een prima tijd als kinderen tussen 06:00 en 07:00 wakker worden. Ik heb persoonlijk toch liever een uur of 08:00, maar hey.. ik heb het niet voor het zeggen. Hij slaapt in ieder geval door sinds 3 nachten dus ik mag absoluut niet klagen. 

Sinds dat Logan doorslaapt wordt Olivia ook rond 06:00 wakker, tegelijk met Logan. Terwijl zij dus normaliter wel richting de 08:00 ging. Happy mom kan ik je zeggen! En ook een happy Olivia trouwens, want die is niet te genieten sinds ze rond 06:00 opstaat. De dag duurt te lang voor haar en ik heb bijna weer de neiging om het ochtendslaapje te herintroduceren. 

En dan komt het ultieme genietmoment voor deze moeder. We gaan naar boven om ons klaar te maken voor de dag. Logan leg ik vaak even in Olivia haar bedje als ik haar ga aankleden. Olivia wil er natuurlijk bij. En dan begint het magische moment waarbij ze samen gaan lachen en gieren. Waarbij Olivia een flinke nep-lach opzet zodat Logan om haar moet lachen. Waarbij ze met haar hoofdje naast de zijne gaat liggen en een kus geeft op zijn wang. Waarbij ze zelfs haar favoriete knuffel - waar niemand aan mag zitten - richting Logan gooit. Mijn hart smelt en er verschijnt een mega glimlach op mijn gezicht. 

Als wij Logan als eerste kindje hadden gehad, hadden wij -denk ik- nooit zo snel voor een tweede kindje gegaan. Olivia was namelijk echt heel erg vlot. Ze sliep door met drie maanden, had nog maar 3 flesvoedingen met 5 maanden, kroop met 5.5 maand én liep met 11 maanden. Dat alles scheelt natuurlijk onwijs in de beslissing die wij hebben genomen om voor een tweede kindje te gaan. Ook nu is ze best zelfstandig, in die zin, dat ze zelf de trap opklimt, overal waar we zijn zelf loopt, best goed luistert en bij ons blijft, wat beter zelf kan spelen én wat natuurlijk ook veel scheelt is dat ze woordjes kan zeggen. Hiermee kan ze natuurlijk al  best wat duidelijk maken. Slaapoe, eten, badje, spelen, loeien (schoenen), bah, luier, titten en ga zo maar door. Ook komen we nu in de fase dat als je tegen Olivia zegt 'ga jij de baby even een speeltje brengen', ze dit ook gaat doen. En dat is me toch een partijtje handig als Logan op het speelkleed ligt en mama druk bezig is met koken. 

Als we het dan toch over koken hebben, dat is soms nog best een uitdaging. Zoals een heleboel mama's wel weten is het op een of andere manier  rond etenstijd altijd kinder-zeik-uur (kan je nagaan met een baby en een dreumes). En dan als klap op de vuurpijl ben ik vaak 3, 4 of 5 avonden alleen thuis aangezien Michael avonddiensten werkt. Ik begin altijd met koken rond een uur of 17:30, dan staat over het algemeen het eten op tafel rond 18:00 a 18:15. Logan heeft eigenlijk ook honger om 17:30. Zijn groentehapje gaat nog niet heel vlot, dus dat duurt ook wel 15 minuten. Logan probeer ik dus te rekken tot dat het eten klaar is én we met zijn drietjes kunnen gaan eten. 

Ik schep een bordje voor Olivia op en eentje voor mezelf. Logan zit in zijn wipstoeltje op de eettafel en krijgt ook tegelijkertijd zijn groentehapje. Zoals ik aan het begin van deze blog al schreef, eet Olivia vrij weinig. Ook van het avondeten eet ze dus amper iets. Terwijl ik mijn eten zo snel mogelijk, zonder ervan te genieten, naar binnen schuif hou ik ondertussen Olivia in de gaten dat ze niet al het eten op de grond smijt én geef ik hapjes aan Logan. Flink multitasken dus! Soms, als ik een gerecht heb gemaakt die ik makkelijk kan opwarmen, eet ik pas als de kinderen in bad zijn geweest en in bed liggen. 

In bad doen gaat eigenlijk altijd wel goed tegenwoordig. Toen Logan net geboren was, ging dat wel anders. Toen deed ik Olivia vaak in de gootsteen beneden in bad, en ging Logan douchen met Michael. Tegenwoordig gaan ze tegelijkertijd na het avondeten in bad. Logan in zo een speciaal baby stoeltje en Olivia zit zelf op het antislip matje. Logan gaat er als laatste in en als eerste uit. Dit omdat hij natuurlijk best snel uit zo een stoeltje kan draaien en in het water terecht kan komen. Ik heb naast het bad het babynestje op de grond liggen waar hij in ligt als ik hem net uit bad gehaald heb. Ik droog hem af terwijl Olivia nog in bad zit. Meestal heb ik ook een luier en een romper in de badkamer klaargelegd zodat ik Olivia eigenlijk vrijwel nooit alleen hoef te laten in bad. Hierna is Olivia aan de beurt en wordt zij ook afgedroogd. In haar blote billen rent ze naar haar slaapkamer waar we haar luier en romper aandoen. Dan pakken we Logan uit het babynestje en gaan we met zijn alle op het grote bed zitten. Olivia vaak met mijn telefoon en een filmpje of met wat speelgoed, want Logan moet namelijk de fles krijgen.

Dan breng ik Logan naar bed, wat eigenlijk altijd heel vlot gaat. Hij heeft geen uitgebreid bedtijdritueeltje aangeleerd gekregen. Niet omdat ik dit niet wou, eigenlijk heel graag zelfs. Maar meer omdat ik niet zo goed wist hoe dat te doen in combinatie met Olivia. Olivia is nu aan de beurt. Ik breng haar altijd na Logan naar bed omdat zij dus een uitgebreider bed ritueeltje heeft én later kan opblijven. Logan om 19:00 naar bed, Olivia dan ongeveer rond 19:30. 

De quality time met Olivia is er de eerste maanden na de geboorte van Logan ook bij ingeschoten -waar ik me onterecht heel schuldig over voel-, waardoor ik de 1 op 1 tijd op dit soort momenten mega belangrijk vind. Zo fijn om even te stoeien op het grote bed, te knuffelen in haar kamertje, haar tandjes te poetsen, een boekje voor te lezen, nieuwe woordjes te leren en ga zo maar door.. Dit is mijn ultieme momentje met haar, behalve als papa thuis is ;-) Dan pikt hij het momentje van me aangezien hij haar al 3, 4 of 5 avonden per week niet ziet. 

Nou, ik denk dat ik nog wel flink door kan typen over hoe het leven is met twee kindjes onder de twee jaar, maar ik ga er nu toch echt een eind aan breien. Wie weet een deel twee als jullie het leuk vinden ?! 

Heel erg bedankt voor het lezen en veel liefs!« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.