Het financiële plaatje

Gepubliceerd op 15 juni 2021 om 07:57

Emigreren naar Curaçao én daar niet werken.. wat kost ons dat nou?! We zijn al meerdere malen op vakantie geweest naar Curaçao waardoor we bijvoorbeeld best een aardige inschatting kunnen maken van boodschappen, uit eten, stranden en andere uitjes. Natuurlijk zijn er ook veel kosten die we niet exact weten en we zullen moeten schatten.

Laat ik beginnen met het feit dat Michael niet gaat werken op het eiland maar wél een klein salarisje krijgt vanuit Nederland. Hij heeft namelijk 16 maanden verlof gekregen, welke deels betaald is. Zoals vele wel weten hebben wij twee kindjes onder de 2 jaar en hebben wij dus nog het ouderschapsverlof hiervan. Gelukkig voor ons is dit deels betaald bij Michael zijn baan. Ook heeft hij een hele hoop levensfase uren opgebouwd, vakanties opgespaard en overgewerkt. Waar het uiteindelijk op neer komt is dat we ongeveer €500,- per maand uitbetaald zullen krijgen. Onze zorgverzekering loopt via Michael zijn werk en is al van dit bedrag afgehaald.  

Wat betreft huisvesting op het eiland willen we een gemeubileerd huis huren voor ongeveer €1000,- per maand exclusief. Of dit écht haalbaar is, is nog even de vraag maar we hebben wat speling gehouden in de berekeningen. We willen namelijk wel een huis met drie slaapkamers, kindvriendelijk (lees; traphekjes, eventueel afgesloten zwembad, enz), een ruime tuin én het liefst richting het westen van het eiland. We hebben voor nu de eerste drie weken een huis gehuurd via Airbnb, zodat we eenmaal aangekomen huizen kunnen bezichtigen. Een huis van een plaatje uitkiezen voor lange tijd vind ik toch een beetje te spannend. 

Voor energie hebben we €200,- gerekend en water €75,-. Alle genoemde bedragen zijn per maand. De energie rekening zal natuurlijk afhangen van bijvoorbeeld je airco gebruik. Uit ervaring weten we dat na verloop van tijd je went aan de warmte en de airco mogelijk niet meer gebruikt zal worden. Ik heb bijvoorbeeld zelf 4 maanden op Curaçao gewoond in mijn stage periode. Ik woonde toen in een studentenhuis zonder airco en dit was prima te doen! 

Ook moet je denken aan kosten voor bijvoorbeeld de autobelasting, verzekeringen, mobiele telefoons en internet thuis. Autobelasting betaal je (geloof ik) per jaar of half jaar. Omgerekend zou dit uitkomen op €28,- maandelijks. Voor mobiele telefoons rekenen we ieder €25,- en nogmaals €25,- voor WIFI in onze woning. 

Ook hebben we nog andere abonnementen lopen als Spotify en Netflix, welke bij elkaar €20,- kosten. 

Op internet lezen we vooral veel over dat de boodschappen zo een 25% hoger uitvallen dan je gewend bent in Nederland. Wij hebben dit echter nooit echt zo ervaren toen we op vakantie waren. Je moet geen import producten etcetera kopen natuurlijk. Als budget hebben we hiervoor €400,- per maand gerekend. Eigenlijk vrijwel hetzelfde als in Nederland. We hebben ruimte in ons maandelijkse budget om hier eventueel van af te wijken mocht dat nodig zijn. Tanken rekenen we €200,- per maand voor. 

Én dan heb je natuurlijk nog van die verborgen kosten als uitvaartverzekeringen en bankkosten. We moeten nog even uitzoeken wat het handigste is qua welke bank om de kosten hiervoor te minimaliseren. 

Onze totale uitgave zou uitkomen op €2113,30. We krijgen €500,- van Michael zijn baan uitbetaald en we gaan onszelf €3000,- per maand uitbetalen vanaf de spaarrekening. Wat inhoudt dat we onderaan de streep nog €1386,70 'over' houden voor bijvoorbeeld onvoorziene uitgave, duurdere boodschappen, stranden, uit eten of een hogere huur. 

De tijd zal het leren zeggen we dan maar ;-) 

 

Heel veel liefs, ons. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Ayla
een jaar geleden

Leuke blog om te lezen! Fijn dat Michael dat nog kan laten uitkeren. Vind de stap heel gaaf😍