Geen speen voor mijn baby van 4 maanden

Gepubliceerd op 23 juli 2021 om 11:12

De titel van deze blog is misschien een beetje misleidend want ik ben absoluut geen tegenstander van baby's of kindjes die een speen krijgen. Echter heb ik wel de speen cold turkey weggehaald bij mijn baby'tje van 4,5 maand oud. En daar heb ik eigenlijk maar één reden voor gehad en dat is dat ik er 10 tot 20 keer per nacht uit moest om enkel de speen terug te stoppen. Zoals iedere moeder wel weet, breken slapeloze nachten je op een gegeven moment echt op en ben je het helemaal zat! 

Ik kwam op de Instagram pagina van Snuggles and dreams terecht en hierop zag ik dat deze mama ook de speen cold turkey had weggehaald bij haar baby van 4 maanden oud. Ik heb wat research gedaan naar de waarom en las dat een baby van die leeftijd de speen binnen 48 uur vergeet. Dat de zuigbehoefte al onwijs is afgenomen met 4 maanden én dat als je wel doorgaat met het aanbieden van de speen het een stuk lastiger wordt om deze naderhand nog weg te halen. Kindjes krijgen er vaak (net zoals met bijvoorbeeld een knuffel) een emotionele band mee of raken zelfs soort van 'verslaafd' aan een speentje. 

Een aantal dagen geleden ben ik dus begonnen met het niet meer aanbieden van een speentje. Natuurlijk vond ik dit onwijs spannend en was ik bang dat Logan niet zou gaan slapen. Vandaar dat ik er in de ochtend mee ben begonnen en 2 dagen ingepland had waarbij ik verder niets op de planning had staan. En eigenlijk ben ik blij verrast met het resultaat. In de ochtend ging Logan eigenlijk vrij makkelijk slapen en heeft hij niet gehuild. Wel had hij al een goede slaap associatie met zijn eigen ledikantje, slaapzak en white noise op de achtergrond. Wat denk ik onwijs heeft meegeholpen met het weghalen van het speentje. 

Rond 18:30 a 19:00 krijgt Logan in de avond de fles en gaat hij daarna naar zijn bed voor de nacht. Hij had overduidelijk moeite met het in slaap vallen. Hij huilde behoorlijk. Ik heb ervoor gezorgd dat alles OK was. Juiste temperatuur, slaapzak, white noise, geen honger en een schone luier. Ik ben een tijdje naast hem gaan zitten op de grond en heb tussen zijn oogjes gewreven. Toen ik merkte dat dit hem juist meer overstuur maakte ben ik de kamer uitgegaan en heb ik mijn wekker gezet op 5 minuten. Na 5 minuten huilen ben ik terug de kamer in gegaan heb ik over zijn buikje geaaid, heb ik hem recht gelegd en ben ik weer weggelopen. Weer heb ik mijn wekker gezet op 5 minuten en voordat minuut 2 voorbij was sliep hij! De nacht was pittiger dan normaal, er waren geen lange rukken en hij kwam iedere 3 uur. Ik heb hem iedere 3 uur dan ook een fles aangeboden omdat ik hem niet op een andere manier getroost kreeg. Soms dronk hij van die flessen maar 10 ml. Ik merkte dat hij best wat moeite had met het niet krijgen van een speen. Maar ik was vastberaden om de theorie van 48 uur uit te testen. 

De volgende dag ging het overdag eigenlijk gewoon weer helemaal prima. Ik had niet het idee dat hij de speen miste. Wel gaf ik hem wat vaker dan normaal 1 hapje groente of fruit zodat hij iets had om op te sabbelen. De avond brak weer aan en ik was er weer huiverig voor. Maar thank god, ik legde hem na zijn fles van 19:00 weg en hij sliep! In één keer, hij gaf geen kik. Ook de nacht zelf ging goed. Hij kwam niet iedere 3 uur, maar ongeveer iedere 4 uur. Wat natuurlijk volkomen normaal is van een baby van zijn leeftijd. 

Om het dan nog niet eens te hebben over nacht 3. De fles gehad om 19:00 en hij kwam pas weer om 00:00, 03:00 en 07:00. Tussendoor is hij geen één keer wakker geworden. Ik kan dus ook na deze ervaring zeggen dat ik helemaal blij ben dat ik het op deze manier geprobeerd heb. Dat het bij mijn kindje lukt hoeft overigens niet te zeggen dat het bij ieder kindje lukt. Ook denk ik dat het belangrijk is dat je kindje überhaupt al geleerd heeft om zelf in slaap te vallen zonder bijvoorbeeld gewiegd te worden. Ik had mezelf voorgenomen om het 48 uur te proberen, zou hij blijven huilen of op een andere manier zijn ongenoegen blijven aangeven dan zou ik de slapeloze nachten voor lief nemen en hem gewoon het speentje geven. 

Maar wat ben ik blij, blij dat ik het geprobeerd heb, dat ik heb volgehouden en dat het uiteindelijk gelukt is! 

Heel veel liefs, Shaniska


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Eva
5 maanden geleden

Wij zijn nu net 24 uur voorbij met onze baby van 4 maanden en ik vind het lastig. Het huilen doet me pijn en ik vraag me af of we hier goed aan doen. Bemoedigende woorden? Tips? Ik heb dat wel nodig nu….